Ο νέος εξαγωγικός χάρτης της Ελλάδας

Μία ακόμη χρονιά -ρεκόρ για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας αποτέλεσε το 2017, με τους πρώτους μήνες του 2018 να κινούνται επίσης σε ανοδικούς ρυθμούς. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν κυρίως στο πρώτο μισό του 2017, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους, στηρίζοντας έμπρακτα την εθνική οικονομία και την προσπάθεια της χώρας για επιστροφή σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Οι Έλληνες εξαγωγείς στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν τις πωλήσεις που έχουν χάσει εντός συνόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης, εστιάζουν στην επέκτασή τους σε νέες αγορές, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές προς Τρίτες χώρες να κερδίζουν συνεχώς μερίδια, έναντι των παραδοσιακών αγορών της Ε.Ε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στα χρόνια της ύφεσης ιδρύθηκαν πάρα πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) αυξήθηκε το 2017 και ενισχύθηκε κατά 7,1% ή κατά 1,32 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα 19,98 δισ. ευρώ από 18,65 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ εξωστρέφειας χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν το 2016, όταν η συνολική τους αξία είχε διαμορφωθεί στα 18,36 δισ. ευρώ.

Η δυναμική που επέδειξαν οι εξαγωγές το 2017, επιταχύνεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και το 2018. Η αξία τους, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιανουάριο του 2018 ενισχύθηκε κατά 19,3% ή κατά 275,5 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 1,70 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ.

Οι οιωνοί για την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, είναι κάτι περισσότερο από θετικοί. Κρίσιμο βεβαίως ρόλο στην πορεία των εξαγωγών θα διαδραματίσει και η γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί τον τρίτο (από 4ο το 2016) σημαντικότερο προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές, μετά την Ιταλία και την Γερμανία.

Οι επικείμενες επιπτώσεις από το Brexit συνεχίζουν να προβληματίζουν τους  εξαγωγείς, οδηγώντας τους σε εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Φορολογικοί παράμετροι, capital controls και αποκατάσταση της χρηματοδότησης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζουν να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τις εξαγωγές.

Το 6th Greek Exports Forum, δίνοντας το βήμα σε διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα εξαγωγών ομιλητές, έρχεται να εμβαθύνει και διερευνήσει τα παραπάνω ζητήματα και σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων για τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Τέτοια θέματα είναι, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, οι χρηματοδοτικές κινήσεις των τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τους εξαγωγείς αλλά και τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρηματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, όπως η πιστοποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το marketing, οι ασφάλειες και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο 6th Greek Export Forum, στις εμπειρίες των ίδιων των εξαγωγέων και στα αιτήματά τους, όπως και στα success stories επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν σήμερα όλο και μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους εκτός συνόρων.

Ο ρόλος των εξαγωγών στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης

Στην εισαγωγική ενότητα του συνεδρίου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα εκθέσει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση για την  εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την έξοδο από την κρίση μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στην ίδια ενότητα, θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος για την διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής που θα ωθήσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Ενότητες

Η θέση των εξαγωγών στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
Η θέση των εξαγωγών στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
Προγράμματα Χρηματοδότησης, ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και factoring
Προγράμματα Χρηματοδότησης, ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και factoring
Ευκαιρίες σε νέες αγορές – Ξένες Πρεσβείες και Στελέχη ΟΕΥ παρουσιάζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες τους
Ευκαιρίες σε νέες αγορές – Ξένες Πρεσβείες και Στελέχη ΟΕΥ παρουσιάζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες τους
Τα success stories εξαγωγικών επιχειρήσεων
Τα success stories εξαγωγικών επιχειρήσεων
Μέσα για την υποστήριξη και διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές (Ηλεκτρονικό Eμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, Υπηρεσίες HR, Mεταφορές, Logistics)
Μέσα για την υποστήριξη και διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές (Ηλεκτρονικό Eμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, Υπηρεσίες HR, Mεταφορές, Logistics)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • Ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας και ειδικότερα των γραφείων ΟΕΥ στην ανάπτυξη των εξαγωγών και το άνοιγμα νέων αγορών.
 • Η αξιοποίηση προγραμμάτων προβολής όπως το «Επιχειρούμε Έξω» από το ΕΣΠΑ.
 • Η παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εκθέσεων και αποστολών στο εξωτερικό.
 • Προγράμματα για την χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων.
 • Η ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων για την αποστολή προϊόντων σε νέες αγορές.
1. Η θέση των εξαγωγών στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας

Στο πρώτο πάνελ του 6th Greek Exports Forum ο λόγος δίνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους της χώρας.

Οι πολιτικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας αποτελούν εθνική υπόθεση. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλούνται να καταθέσουν τις θέσεις τους για τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, βασικού πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Φορολογία, χρηματοδότηση και γραφειοκρατία, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα επικεντρωθεί η συζήτηση, με παρεμβάσεις κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πρεσβευτών ξένων χωρών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κρατικών φορέων αλλά και ερευνητικών ιδρυμάτων θα παρουσιάσουν στο κοινό των εξαγωγέων τις δράσεις τους για την ενίσχυση και επέκταση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

2. Προγράμματα Χρηματοδότησης, ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και factoring

Αντικείμενο του δεύτερο πάνελ του 6th Greek Exports Forum, θα αποτελέσει η παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατοτήτων ασφάλισης εαξαγωγικών πιστώσεων, που προσφέρουν οι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί φορείς.

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες. Εκπρόσωποι τραπεζών παρουσιάζουν τις χρηματοδοτικές λύσεις που έχουν ετοιμάσει για τους εξαγωγείς, τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε αυτές, όπως και τις δυνατότητες που παρέχει το factoring.

Οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι εξαγωγείς είναι πολλοί και μεγάλοι. Η ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων αποτελεί αναγκαιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτός συνόρων επέκταση.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • Τα νέα τραπεζικά προϊόντα για τον τομέα των εξαγωγών.
 • Πρόσβαση ΜμΕ σε χρηματοδοτικά και ασφαλιστκά προγράμματα.
 • Οι τομείς ασφαλιστικής κάλυψης των εξαγωγών.
 • Υπηρεσίες factoring για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
3. Ευκαιρίες σε νέες αγορές – Ξένοι Πρεσβευτές και Στελέχη ΟΕΥ παρουσιάζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες τους

Η επέκταση σε νέες αγορές, πέραν των παραδοσιακών και κυρίως των αγορών της Ε.Ε., βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εξαγωγέων. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό στη συνέχεια με την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές βασικών ελληνικών προϊόντων, οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αναζήτηση νέων προορισμών, με έμφαση στις ασιατικές αγορές, τις χώρες του αραβικού κόσμου, την Αφρική, αλλά και χώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο πρώτο μέρος της ενότητας, ο Εμπορικός Ακόλουθος του Καζακστάν, η Πρόξενος ε.τ. της Δημοκρατίας της Κένυας και οι πρόεδροι του Ελληνοβουλγαρικού και Ελληνοζαμπιανού επιμελητηρίου, θα παρουσιάσουν στο κοινό τις προοπτικές  των χωρών τους, τις δυνατότητες ανάπτυξης εξαγωγών και τις διαφορετικές απαιτήσεις που εμφανίζει η κάθε αγορά.

Στο πάνελ αυτής της ενότητας, στελέχη των γραφείων Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) θα παρουσιάσουν τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες αγορές.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις αγορών, όπως του Καναδά, της Βραζιλίας, της Ν. Αφρικής, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό.

4. Τα success stories εξαγωγικών επιχειρήσεων

Στην τέταρτη ενότητα του 6th Greek Exports Forum επιχειρηματίες που έχουν διακριθεί για τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεών τους, θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό.

Η εμπειρία τους για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τους τρόπους που τις διαχειρίστηκαν, μπορούν να αποτελέσουν ανεκτίμητα εφόδια για τους επιχειρηματίες που ξεκινούν ή επεκτείνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε νέες αγορές.

Η ενότητα αυτή δεν περιορίζεται στην παρουσίαση επιτυχημένων δραστητριοτήτων εκτός συνόρων.  Οι επιχειρηματίες απαντούν σε ερωτήσεις σε μία προσπάθεια να μεταδώσουν στο κοινό όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται από την εμπειρία τους.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • Marketing: Σύγχρονες μέθοδοι προβολής και προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές. Το digital marketing και τα social media.
 • Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η αποτελεσματική χρήση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφόρμων και η δημιουργία e-shops.
 • Πιστοποίηση προϊόντων: Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να «ανοίξουν» οι πόρτες των διεθνών αγορών.
5. Μέσα για την υποστήριξη και διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές (Ηλεκτρονικό Eμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, Υπηρεσίες HR, Mεταφορές, Logistics)

Τα πλέον σύγχρονα μέσα marketing και προώθησης, στη διάθεση των εξαγωγέων. Η τέταρτη ενότητα του 6th Greek Exports Forum, είναι αφιερωμένη στα χρήσιμα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επιχειρηματίας προκειμένου να κάνει περισσότερο γνωστά και ανταγωνιστικά τα προϊόντα του στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικότερα των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, καθιστώντας πλέον την έννοια του ηλεκτρονικού εμπορίου ένα αναπόσπαστο και συνεχώς αυξανόμενο μέρος του επιχειρείν.

Η ενότητα επικεντρώνεται στα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση για να πετύχει μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, όπως η πιστοποίηση των προϊόντων της, το ηλεκτρονικό marketing, ηλεκτρονικό εμπόριο, εξειδικευμένοι σύμβουλοι εξαγωγών.

Η χρήση του ηλεκτρονικού marketing και κυρίως των social media για το χτίσιμο του brand name, αποτελεί μια δημοφιλή και συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδο για την κατάκτηση νέων αγορών.

Η πιστοποίηση των προϊόντων με βάση τα πρότυπα που απαιτούνται σε συγκεκριμένες αγορές που απευθύνεται μια επιχείρηση, μπορεί να κάνουν την διαφορά, που θα οδηγήσει στην επιτυχία.

Η εξεύρεση εξειδικευμένων στελεχών – συμβούλων που έχουν γνώση και εμπειρία στις αγορές που θέλει να επεκταθεί μια επιχείρηση, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των εξαγωγών, χωρίς να σπαταληθούν πολύτιμοι πόροι.

Εκπρόσωποι εταιριών των προαναφερόμενων και άλλων υπηρεσιών θα εξηγήσουν στους εξαγωγείς τη σημασία τους και θα δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις και πληροφορίες στο κοινό.

Παράλληλες Δράσεις

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ 1

B2B Συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με Στελέχη Διμερών Επιμελητηρίων

Ο διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει στους δυνητικούς εξαγωγείς-συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παράλληλα, προσωπικές συναντήσεις (B2B meetings) με εκπροσώπους διμερών Επιμελητηρίων. Στις συναντήσεις αυτές οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν την προοπτική δικτύωσης τους στις αγορές που τους ενδιαφέρουν και να μάθουν με λεπτομέρεια για τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες διμερών εμπορικών συνεργασιών. Ο καθορισμός του προγραμματισμού των συγκεκριμένων συναντήσεων θα γίνει από την Ethos Media και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ 2

B2B Συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους των μεγάλων χορηγών του Forum

Οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει στους δυνητικούς εξαγωγείς – συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παράλληλα, προσωπικές συναντήσεις (B2B meetings) με εκπροσώπους των μεγάλων χορηγών του Forum. Σε αυτές τις συναντήσεις οι επιχειρηματίες μπορούν να συζητήσουν με μεγάλες εταιρίες που χορηγούν το 5th Greek Exports Forum και να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας καθώς και να αντλήσουν πολύτιμη εμπειρία από έμπειρα στελέχη της αγοράς. Ο καθορισμός του προγραμματισμού των συγκεκριμένων συναντήσεων θα γίνει από την Ethos Media και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.