Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι Ελληνικές εξαγωγές το 2018, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, ενώ θετικές είναι και οι πρώτες ενδείξεις για το 2019. Η άνοδος αυτή είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχουν καταβάλει οι Έλληνες εξαγωγείς, κυρίως μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις πωλήσεις που έχουν χάσει εντός συνόρων.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς το 2018 και έσπασαν το φράγμα των 30 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα 33,02 δισ. ευρώ, αύξηση 15,8% σε σχέση με το 2017 και τα 21,55 δισ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ήτοι αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2017.
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 52,2% επί των συνολικών εξαγωγών. Το μερίδιό τους κατά το 2017 ανερχόταν σε 53,1%. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες το 2018 σημείωσαν άνοδο και καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών 47,8% από 46,9% στο αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο, γεγονός που καταδεικνύει και την γεωγραφική επέκταση των Ελλήνων εξαγωγέων με όλο και πιο διευρυμένη γκάμα προϊόντων.
Τα εξαγώγιμα προϊόντα περιλαμβάνουν από προϊόντα πετρελαίου, φάρμακα, προϊόντα αλουμινίου, ελαιόλαδο, ιχθυηρά, έως υπολογιστικές μηχανές και εξοπλισμό διαστημικής τεχνολογίας.
Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών και τη φετινή χρονιά, ωστόσο κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει και η γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή, οι επιτώσεις από το Brexit, αλλά και οι συνθήκες που διαμορφώνει η συμφωνία των Πρεσπών, με την μετονομασία της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Περαιτέρω, θέματα φορολογικής πολιτικής, εξεύρεσης χρηματοδότησης και ασφάλειας των εξαγωγών, συνεχίζουν να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τις εξαγωγές.
Το 7th Greek Exports Forum, δίνοντας το βήμα σε διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα εξαγωγών ομιλητές, έρχεται να εμβαθύνει και διερευνήσει τα παραπάνω ζητήματα και σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων για τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Τέτοια θέματα είναι, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, οι χρηματοδοτικές κινήσεις των τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τους εξαγωγείς αλλά και τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρηματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, όπως η πιστοποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το marketing, οι ασφάλειες και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση νέας μελέτης για την Αξιολόγηση των Αγορών, όπως και για το ευρύτερο «Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών», το οποίο εγκρίθηκε στη 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωστρέφειας και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
Η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Εξαγωγών
Στην εισαγωγική ενότητα του συνεδρίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα εκθέσουν τις θέσεις τους για το μοντέλο ανάπτυξης και στήριξης των εξαγωγών. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ιδιαίτερη αναφορά θα πραγματοποιηθεί στο «Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών», ο σχεδιασμός του οποίου εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος τεχνικής βοήθειας που υλοποιήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας GiZ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενότητες
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
• Ο ρόλος των Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ως προς την υποστήριξη των εξαγωγέων και την ανάπτυξη των εξαγωγών
• Το νέο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, για την ενημέρωση και οργανωμένη παρουσίαση των εξαγωγέων σε εκθέσεις, παρουσιάσεις και αποστολές στο εξωτερικό
• Προτάσεις για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών και φορολογικών αντικινήτρων
• Απόψεις και προτάσεις για τη νέα στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών
1. Ο στρατηγικός ρόλος των εξαγωγών στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
Στην πρώτη ενότητα του 7th Greek Exports Forum, πολιτικοί, θεσμικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι της χώρας, καταθέτουν τις θέσεις τους και ανταλλάσουν απόψεις για το μέλλον των εξαγωγών, τα προβλήματα και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Για πρώτη φορά, οι ΟΕΥ θα παρουσιάσουν νέους μηχανισμούς και «εργαλεία» για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Ενδεικτικά αναφέρεται το νέο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει την πλειονότητα των δράσεων εξωστρέφειας που αναλαμβάνονται στο εξωτερικό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι μία επιχείρηση που θέλει να προβάλλει το προϊόν της στο εξωτερικό, μπορεί να γνωρίζει άμεσα, τις εκδηλώσεις ανά χώρα και κλάδο και τους κατά περίπτωση διοργανωτές.
Παράλληλα, φορολογία, χρηματοδότηση και γραφειοκρατία, είναι ορισμένα από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η συζήτηση, με παρεμβάσεις κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι προκλήσεις που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη μεταμνημονιακή εποχή, οι προοπτικές επέκτασης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων χρηματοδότησης και μείωσης της φορολογίας, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.
Θεσμικοί φορείς θα εκθέσουν τις απόψεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, καταθέτοντας προτάσεις για την χάραξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα κινητοποιήσει τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου.
2. Προγράμματα Χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και Factoring
Η επέκταση σε νέες αγορές, πέραν των παραδοσιακών και κυρίως των αγορών της Ε.Ε., βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εξαγωγέων. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό στη συνέχεια με την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές βασικών ελληνικών προϊόντων, οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αναζήτηση νέων προορισμών, με έμφαση στις ασιατικές αγορές, τις χώρες του αραβικού κόσμου, την Αφρική, αλλά και χώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στο πρώτο μέρος της ενότητας, ο Εμπορικός Ακόλουθος του Καζακστάν, η Πρόξενος ε.τ. της Δημοκρατίας της Κένυας και οι πρόεδροι του Ελληνοβουλγαρικού και Ελληνοζαμπιανού επιμελητηρίου, θα παρουσιάσουν στο κοινό τις προοπτικές των χωρών τους, τις δυνατότητες ανάπτυξης εξαγωγών και τις διαφορετικές απαιτήσεις που εμφανίζει η κάθε αγορά.
Στο πάνελ αυτής της ενότητας, στελέχη των γραφείων Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) θα παρουσιάσουν τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες αγορές.
Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις αγορών, όπως του Καναδά, της Βραζιλίας, της Ν. Αφρικής, της Κίνας και της Αυστραλίας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
• Τα νέα τραπεζικά προϊόντα για τον τομέα των εξαγωγών.
• Πρόσβαση ΜμΕ σε χρηματοδοτικά και ασφαλιστκά προγράμματα.
• Τα νέα προγράμματα ασφαλιστικής κάλυψης των εξαγωγών.
Θέματα προς συζήτηση
• Marketing: Σύγχρονες μέθοδοι προβολής και προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές. Το digital marketing και τα social media.
• Σύμβουλοι Εξαγωγών: Οι άνθρωποι «κλειδιά» που γνωρίζουν και ανοίγουν τις πόρτες νέων αγορών
• Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η αποτελεσματική χρήση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και η δημιουργία e-shops.
3. Μέσα για την υποστήριξη και διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές (Ηλεκτρονικό Eμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, E-Commerce, Υπηρεσίες HR, Μεταφορές και Logistics)
Η επόμενη ενότητα του 7th Greek Exports Forum, είναι αφιερωμένη στα χρήσιμα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επιχειρηματίας προκειμένου να κάνει περισσότερο γνωστά και ανταγωνιστικά τα προϊόντα του στο εξωτερικό.
Τα πλέον σύγχρονα μέσα marketing και προώθησης, βρίσκονται σήμερα στη διάθεση των εξαγωγέων. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικότερα των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, καθιστώντας πλέον την έννοια του ηλεκτρονικού εμπορίου ένα αναπόσπαστο και συνεχώς αυξανόμενο μέρος του επιχειρείν.
Η ενότητα επικεντρώνεται στα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση για να πετύχει μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, όπως η πιστοποίηση των προϊόντων της, το ηλεκτρονικό marketing, ηλεκτρονικό εμπόριο, εξειδικευμένοι σύμβουλοι εξαγωγών.
Η χρήση του ηλεκτρονικού marketing και κυρίως των social media για το χτίσιμο του brand name, αποτελεί μια δημοφιλή και συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδο για την κατάκτηση νέων αγορών.
Η πιστοποίηση των προϊόντων με βάση τα πρότυπα που απαιτούνται σε συγκεκριμένες αγορές που απευθύνεται μια επιχείρηση, μπορεί να κάνουν την διαφορά, που θα οδηγήσει στην επιτυχία.
Η εξεύρεση εξειδικευμένων στελεχών – συμβούλων που έχουν γνώση και εμπειρία στις αγορές που θέλει να επεκταθεί μια επιχείρηση, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των εξαγωγών, χωρίς να σπαταληθούν πολύτιμοι πόροι.
4. Οι αγορές που παρουσιάζουν εξαγωγικό ενδιαφέρον - Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν Brexit και Β. Μακεδονία
Η αναγνώριση των αγορών -στόχων, που παρουσιάζουν τις καλύτερες προοπτικές επέκτασης, αποτελεί βασικό ζητούμενο για κάθε εξαγωγέα. Η αρμόδια υπηρεσία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει εκπονήσει μελέτη που αφορά την αξιολόγηση των σημαντικότερων διεθνών αγορών για τις ελληνικές εξαγωγές και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο 7th Greek Exports Forum.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει αναφορά τόσο στους βασικούς εξαγωγικούς μας προορισμούς, όσο και στις νέες αγορές που κερδίζουν το ενδιαφέρον των εξαγωγέων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι χώρες του Αραβικού Κόσμου, η Κίνα και η Ινδία.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί το θέμα του BREXIT, δεδομένου ότι έφθασε το.. πλήρωμα του χρόνου και οι εξαγωγείς δεν γνωρίζουν ακόμη επακριβώς τις διαδικασίες που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν.
Μείζον θέμα αποτελεί πλέον για πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας και η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδονικό» στα προϊόντα τους, μετά την μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Για το φλέγον θέμα της χρήσης των συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων, θα μιλήσουν εκπρόσωποι από τα αρμόδια τμήματα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, για το Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών.
Παράλληλες Δράσεις
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ 1
B2B Συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με Στελέχη Διμερών Επιμελητηρίων
Ο διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει στους δυνητικούς εξαγωγείς-συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παράλληλα, προσωπικές συναντήσεις (B2B meetings) με εκπροσώπους διμερών Επιμελητηρίων. Στις συναντήσεις αυτές οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν την προοπτική δικτύωσης τους στις αγορές που τους ενδιαφέρουν και να μάθουν με λεπτομέρεια για τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες διμερών εμπορικών συνεργασιών. Ο καθορισμός του προγραμματισμού των συγκεκριμένων συναντήσεων θα γίνει από την Ethos Media και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ 2
B2B Συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους των μεγάλων χορηγών του Forum
Οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει στους δυνητικούς εξαγωγείς – συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παράλληλα, προσωπικές συναντήσεις (B2B meetings) με εκπροσώπους των μεγάλων χορηγών του Forum. Σε αυτές τις συναντήσεις οι επιχειρηματίες μπορούν να συζητήσουν με μεγάλες εταιρίες που χορηγούν το 5th Greek Exports Forum και να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας καθώς και να αντλήσουν πολύτιμη εμπειρία από έμπειρα στελέχη της αγοράς. Ο καθορισμός του προγραμματισμού των συγκεκριμένων συναντήσεων θα γίνει από την Ethos Media και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.