7th GREEK EXPORTS FORUM 2019

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7th Greek Exports Forum (#gef19), το συνέδριο – θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα, την Πέμπτη 09 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, παρουσιάζοντας το αύριο των ελληνικών εξαγωγών και τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους.

To συνέδριο διοργανώθηκε φέτος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στελέχη ΟΕΥ και εμπορικοί ακόλουθοι παρουσίασαν τις ευκαιρίες και προοπτικές που υπάρχουν στις χώρες δραστηριοποίησής τους.

Εκτός από το συνεδριακό μέρος, το forum φιλοξένησε και δύο παράλληλες δράσεις οι οποίες ήταν:

  1. B2B συμβουλευτικές συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους διμερών επιμελητηρίων.
  2. Β2Β συμβουλευτικές συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους μεγάλων χορηγών του Forum.

Σας ευχαριστούμε !

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

SOCIAL

54.000+ impressions

16.000+ impressions

18.000+ impressions

1.250+ account views

photo_gef

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_gef

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Καλωσόρισμα

Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, Ethos Media S.A.

Ο κ.Χρήστος Κώνστας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο 7th Greek Exports Forum σε ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα συνέδρια της Ethos Media που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ).

Θεσμικός Χαιρετισμός

Δημήτριος Χαλεπίδης, Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Διευθυντής, Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Δημήτριος Χαλεπίδης ανέφερε κατά την έναρξη του συνεδρίου ότι η ΕΔΝΔΥ ΟΕΥ αποτελεί έναν κλάδο του ελληνικού δημοσίου που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, χωρίς κανένα κόστος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2018 Υπηρεσία ανταποκρίθηκε μέσω της ηλεκτρονικής της πύλης σε 7.800 αιτήματα.

Θεσμικός Χαιρετισμός:

Λόης Λαμπριανίδης, ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Ο κ. Λόης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που συντελούνται στον Αναπτυξιακό νόμο, στη νομοθετική διάταξη για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, όπως και στη δημιουργία δομής στήριξης των ΜΜΕ, η οποία θα παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω φιλικής ψηφιακής πλατφόρμας και θα διαθέτει σημεία φυσικής παρουσίας στα Επιμελητήρια όλων των νομών για να απευθύνονται οι επιχειρήσεις.

Θεσμικός Χαιρετισμός

Χρήστος Σταϊκούρας, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ, πρ. Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε στην ομιλία του ότι «η ανάπτυξη των τελευταίων ετών στον εξαγωγικό τομέα, έγινε από ανάγκη, λόγω της κατάρρευσης της εσωτερικής αγοράς, που ανάγκασε τις επιχειρήσεις να στραφούν στο εξωτερικό, μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση δεν ήταν φιλική μαζί τους». Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο που έχει εκπονήσει η Νέα Δημοκρατία, με στόχο να ενδυναμώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, να τονώσει τις εξαγωγές και να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ομιλία

Νίκος Αρχοντής, Project Expert in Export Promotion, GIZ
«Ο ρόλος της στρατηγικής στην ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας»

Για τον ρόλο της στρατηγικής στην ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας, μίλησε ο κ. Νίκος Αρχοντής, ο οποίος ανέλυσε το έργο που έχει αναλάβει ο φορέας για την χάραξη και υλοποίηση σχεδιασμών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προώθηση των εξαγωγών και την επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025. Ειδικότερα, το σχέδιο υποστήριξης περιλαμβάνει την ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Προώθησης Εξαγωγών (Agora), τη δημιουργία δομής Help-desk στο Enterprise Greece, πρόταση για την αξιοποίηση Μεθοδολογίας Αναγνώρισης Εξαγωγικών Προοπτικών σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ, εγχειρίδια Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Συμβουλευτικής (εξαγωγικών) επιχειρήσεων, όπως και πρόταση συστήματος συντονισμού Χάραξης, Παρακολούθησης & Υλοποίησης δράσεων προώθησης εξαγωγών.

Ομιλία

Ελένη Σταθάτου, Πρόεδρος ΔΣ, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)
«Η ασφάλιση πίστωσης στον ΟΑΕΠ, μοχλός διείσδυσης και ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού»

Η κα Ελένη Σταθάτου σημείωσε στην ομιλία της ότι ο Ο.Α.Ε.Π. δεν είναι Κερδοσκοπικός Οργανισμός, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρών, μεσαίων αλλά και start up εξαγωγικών επιχειρήσεων, ακόμη αν πρόκειται να πραγματοποιήσουν μία και μόνο εξαγωγή.

Επιπλέον ο Οργανισμός ασφαλίζει έναντι πολιτικού κινδύνου χώρες που αποφεύγουν άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να ασφαλίσουν, όπως είναι η Μαυριτανία, το Κόσοβο, η Κούβα και η υποσαχάρια Αφρική -κάτι που επίσης αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ο.Α.Ε.Π..

Πάνελ 1: «Ο στρατηγικός ρόλος των εξαγωγών στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, Ethos Media S.A.

Ομιλητές:

Δημήτριος Χαλεπίδης, Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Διευθυντής, Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Εξωτερικών
Νίκος Αρχοντής, Project Expert in Export Promotion, GIZ
Αντώνης Γραβάνης, Β΄ Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Εξωτερικών
Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Διευθυντής Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων και Ποτών, Enterprise Greece
Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος, NUNTIUS Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Πάνελ 2: «Προγράμματα Χρηματοδότησης, Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και Factoring»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, Ethos Media S.A.

Ομιλητές:

Γιάννης Γκιώνης, Εμπορικός Διευθυντής, Euler Hermes Hellas
Νικόλαος Κεχαγιάογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Κ2 Μεσίτες Ασφαλίσεων
Παντελής Λάμπρου, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Products & Investments, Business Management Consulting
Ελένη Σταθάτου, Πρόεδρος ΔΣ, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)

Ομιλία-Παρουσίαση: “Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας”

Έλενα Μακρυπίδη, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄, Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Εξωτερικών
«Παρουσίαση Ημερολογίου Δράσεων Εξωστρέφειας»

Το Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας παρουσίασε η κα Έλενα Μακρυπίδη ως ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης της εξωστρέφειας. Το συγκεκριμένο μέσο, όπως αναφέρθηκε, προσφέρει συγκριτική  αξιολόγηση ξένων αγορών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη σπουδαιότητα τους για τον εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2019 το Ημερολόγιο περιλαμβάνει ήδη 415 δράσεις, σε περισσότερες από 70 χώρες.

Πάνελ 3: «Μέσα για την υποστήριξη και διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές (Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, E-Commerce, Υπηρεσίες HR, Μεταφορές, Logistics)»

Συντονιστής: Κωνσταντίνος Γκράβας, Αναλυτής Διεθνών Αγορών

Ομιλητές:

Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, ManpowerGroup Ελλάδας
Δημήτρης Καραβασίλης, Founder & CEO, DK Marketing Consultants
Μάνος Κουμαντάκης, Head of Consulting, Convert Group
Δημήτρης Χρήστου, Director, Market Development, GS1 Association Greece
Νανά Ιωακειμίδου, Chief Commercial Officer, Generation Y

Executive Summaries - Παρουσιάσεις Ευκαιριών Διεθνών Αγορών

Executive Summaries

Κωνσταντίνος Ν. Γιαννίδης, Πρόεδρος, ΕλληνοΚινεζικό Εμπορικό Βιομηχανικό Τουριστικό και Ναυτιλιακό Επιμελητήριο
«Eλληνική Δημοκρατία – Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας: Μια Ζώνη Ένας Δρόμος»

Ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Γιαννίδης στην ομιλία του ανέφερε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Κίνας για τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως και στις επενδύσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν Κινέζοι στη χώρα μας, σε τομείς όπως οι εξής: λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τουρισμό, ξενοδοχεία, real estate και ναυτιλία.

Executive Summaries

Rashad Mabger, Γενικός Γραμματέας, Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως & Επίτιμος Πρόξενος της Υεμένης στην Ελλάδα
«Greece and the Arab World: Exploring the Full Potential of our Business Relations»

Ο κ. Rashad Mabger στην ομιλία του ανέφερε ότι η αραβική αγορά είναι ανοιχτή και οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν εκεί, πετυχαίνουν. Ο ίδιος εντοπίζει ευκαιρίες στους τομείς της τεχνολογίας, ενέργειας και τροφίμων.

Executive Summaries:

Άλκης Ν. Ηλιάδης, Οικονομολόγος Msc Οικ. Παν. Αθηνών, Αντιπρόεδρος, Ελληνο-αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Ανάπτυξης
«Η Αφρικανική Ήπειρος, ένας ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός»

Ο κ. Άλκης Ν. Ηλιάδης στην ομιλία του ανέφερε ότι η Αφρική αποτελεί μια σπουδαία διέξοδο για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. «Πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά την αγορά που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν, όπως και τα τοπικά στελέχη στα οποία θα στηριχθούν. Η Αφρική είναι τεράστια περιοχή, επομένως δεν μπορείς να δραστηριοποιηθείς σε όλη την ήπειρο με μιας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Executive Summaries

Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, Πρώην Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων
«Παρουσίαση του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας»

Ο κ. Φώτης Προβατάς παρουσίασε το Επιμελητήριο Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας και ανακοίνωσε το σχέδιο λειτουργίας δύο νέων παραρτημάτων σε Πεκίνο και Σαγκάη.

Executive Summaries

Βενιζέλος–Βασίλης Γ. Κατσικέας, Πρόεδρος, Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ανάπτυξης, Τουρισμού & Πολιτισμού, Πρόεδρος, VGK Group Int’l Inc.
«Κένυα: Αναπτυξιακό πλάνο 2019-2022 – Ευκαιρίες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις»

Ο κ. Βενιζέλος–Βασίλης Γ. Κατσικέας στην ομιλία του τόνισε ότι η Κένυα αποτελεί το hub της Αφρικής, με ευκαιρίες στο real estate, βιομηχανία και ενέργεια.

Πάνελ 4: «Οι αγορές που παρουσιάζουν εξαγωγικό ενδιαφέρον - Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν Brexit και Β. Μακεδονία»

Συντονιστής: Κωνσταντίνος Γκράβας, Αναλυτής Διεθνών Αγορών

Ομιλητές:

Αντώνιος Κατεπόδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Διευθυντής, Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Εξωτερικών
Διονύσης Πρωτοπαπάς, Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α’, Β5 Δ/νση Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Ασίας, Υποσαχαρικής Αφρικής και Λατινικής Αμερικής, Υπουργείο Εξωτερικών
Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος, Νομικός, Αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθηνών
Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων -ΣΕΒΕ

photo_gef

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_gef

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Η διοργάνωση των βραβείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος:
Κυρέλα Πέτρου, Δημοσιογράφος

Υπεύθυνη Ομιλητών:
Μαριάνα Βαζαίου, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4932 | vazaiou.m@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συντονισμού & Logistics:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Αλεξάνδρα Παπασπηλιωτοπούλου, PR & Marketing Communications Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4917 | papasp.a@ethosmedia.eu

Υπεύθυνος Social Media:
Ανδρέας Μπάλτας, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4906 | baltas.a@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συμμετοχών & Εγγραφών:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Χορηγιών:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, General Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4864 | ouzounis.k@ethosmedia.eu
Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager, Ethos Media | T:210 998 4863 | manologlou.r@ethosmedia.eu
Γρηγόρης Φλουρής, Key Account Manager, Ethos Media | T:210 998 4901 | flouris.g@ethosmedia.eu

photo_gef

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_gef

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης