6th GREEK EXPORTS FORUM 2018

Mε πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, το 6th Greek Exports Forum (#gef18). Διοργανωτές για έκτο συνεχόμενο έτος είναι η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) και η Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχαν και απέστειλαν χαιρετισμούς υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη των φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τραπεζών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον ρόλο των εξαγωγών στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας.

Στελέχη ΟΕΥ και εμπορικοί ακόλουθοι παρουσίασαν τις ευκαιρίες και προοπτικές που υπάρχουν στις χώρες δραστηριοποίησής τους.

Εκτός από το συνεδριακό μέρος, το forum φιλοξένησε και δύο παράλληλες δράσεις οι οποίες είναι:

  1. B2B συμβουλευτικές συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους διμερών επιμελητηρίων.
  2. Β2Β συμβουλευτικές συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους μεγάλων χορηγών του φόρουμ.

Σας ευχαριστούμε !

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

SOCIAL

52.000+ impressions

15.000+ impressions

17.000+ impressions

1.100+ account views

photo_gef

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_gef

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Καλωσόρισμα
Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

Ο κ. Ουζούνης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους σε ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα συνέδρια της Ethos Media. Το Greek Exports Forum πραγματοποιείται μερικές ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι το 2017 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,2%. Εξήγησε ότι αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης στις εξαγωγές τότε θα μπορέσουμε και να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση και να περάσουμε σε μια νέα οικονομική ανάπτυξη.

Καλωσόρισμα
Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Πρόεδρος της ΕΝΔΥ ΟΕΥ, Διευθυντής Β8 Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Συνεργασίας, Υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης μετέφερε το χαιρετισμό των 170 συναδέλφων ΟΕΥ, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε επιχειρηματίας να ξεκινήσει την δραστηριοποίησή του σε μία ξένη αγορά επικοινωνώντας με τους κατά τόπους ΟΕΥ, οι οποίοι είναι πάντα ανοιχτοί σε συνεργασία.

Χαιρετισμός
Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε χαιρετισμό που απέστειλε, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, σε μία εποχή που είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια». Τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια επέκτασης των εξαγωγών και για το σκοπό αυτό  προγραμματίζει σειρά επιχειρηματικών επισκέψεων σε αναδυόμενες αγορές.

Ομιλία
Φραγκίσκος Βέρρος, Β΄ Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Φραγκίσκος Βέρρος αναφέρθηκε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στο σημαντικό ρόλο των εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος της οικονομικής μεγέθυνσης περνάει από τον εξαγωγικό τομέα», σημειώνοντας ότι σκοπός των ΟΕΥ είναι «να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δυναμικού εξωστρεφούς μοντέλου».

Ομιλία
Ηλίας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece

Ο κ. Ηλίας Αθανασίου, ανέφερε ότι οι δράσεις του Enterprise Greece έχουν αυξηθεί εφέτος κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Το Enterprise Greece θα λάβει εφέτος μέρος σε 54 εκθέσεις σε 24 χώρες, με την συμμετοχή 1.000 περίπου επιχειρήσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση που γνωρίζει το πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω», το οποίο έχει σχεδόν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το υπουργείο να εξετάζει ήδη την δυνατότητα επέκτασής του. Οι δράσεις του Οργανισμού, όπως αναφέρθηκε, εστιάζουν τόσο στις μεγάλες αγορές, όσο και σε αναδυόμενες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως η Κίνα, Ν. Κορέα και Ν. Αμερική.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ)

«H αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και οι επενδύσεις είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να πάει η χώρα μπροστά», σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Μαρίνα Οφλούδη –Γιαβρόγλου. Η κυρία Γιαβρόγλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών και έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία καταλαμβάνει την 2η θέση παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο επειδή έχει μεγάλη παραγωγή, αλλά κυρίως λόγω των logistics που έχει και μέσω των οποίων διαθέτει προϊόντα άλλων χωρών. Στο πρότυπο της Ολλανδίας εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η Ελλάδα, προωθώντας τα προϊόντα γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Αθανάσιος Πότσης, PhD
, Πρόεδρος, Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Μέλος ΔΣ, ΕΛΔΟ

Μερίδιο από την ευρωπαϊκή διαστημική αγορά ύψους 70 δις. ευρώ διεκδικεί η χώρα μας, παρ’ όλο που ξεκίνησε αργά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Πότσης. Όπως ανέφερε οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, αριθμούν 42 μέλη και το 2016 πραγματοποίησαν τζίρο 170 εκατ. ευρώ.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Θεόδωρος Ελ. Τρύφων
, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Μέτοχος, Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ELPEN Α.Ε.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στις προοπτικές του ελληνικού φαρμάκου, το οποίο όπως ανέφερε αποτελεί brand, με τις ετήσιες εξαγωγές να φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες και αναπτύσσει ετησίως περισσότερα από 120 νέα φάρμακα.

Ομιλία
Γρηγόρης Μουτάφης, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)
«ΟΑΕΠ – Εργαλείο Ασφάλισης & Χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις»

Ο κ. Γρηγόρης Μουτάφης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πιλοτικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων το πρόγραμμα «Ασφάλιση Παραγγελιοληψίας» (Pre-shipment Insurance).

Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες του εξαγωγέα κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της παραγγελίας. Δηλαδή, όπως εξήγησε, διευρύνεται η περίοδος ασφάλισης καθώς, πλέον, ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της εξαγωγικής σύμβασης και στη συνέχεια μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» που προσφέρεται συνδυαστικά με την ασφάλιση της εξαγωγικής πίστωσης, μετά την πραγματοποίηση της φόρτωσης.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

O κ. Παναγιώτης Χασάπης αναφέρθηκε στο θετικό μομέντουμ που επικρατεί στις εξαγωγές και κατά το α’ τρίμηνο του 2018, επισημαίνοντας ωστόσο τους ανασταλτικούς παράγοντες της δύσκολης πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και την υπερφορολόγηση.

Panel I: «Η θέση των εξαγωγών στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Χρήστος Μπγιάλας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νέα Δημοκρατία
Φραγκίσκος Βέρρος, Β΄ Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Εξωτερικών
Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Πρόεδρος της ΕΝΔΥ ΟΕΥ, Διευθυντής Β8 Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Συνεργασίας, Υπουργείο Εξωτερικών
Δημήτριος Χαλεπίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Διευθυντής, Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Εξωτερικών

Ομιλία
Mr. Arsen Abdildin, Commercial Counsellor, Embassy of the Republic of Kazakhstan in the Hellenic Republic
«Kazakhstan Invites!»

Στις ευκαιρίες που παρουσιάζει το Καζακστάν τόσο ως εξαγωγικός προορισμός, αλλά κυρίως ως μεταφορικός κόμβος προς τις αγορές της ανατολικής Ασίας και Ρωσίας, αναφέρθηκε ο κ. Abdildin Arsen, Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καζακστάν στην Ελλάδα.

Ομιλία
Δημήτριος Λουκάς, Πρόεδρος, Ελληνο – Ζαμπιανό Επιμελητήριο
«Business Opportunities in Zambia»

Ο Πρόεδρος του Ελληνο -Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, κ. Δημήτριος Λουκάς, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις δυνατότητες που προσφέρει η Ζάμπια για τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πρόσβαση στις μεγάλες αγορές της υπο-σαχάριας Αφρικής.

Ομιλία
Βίκυ Πανταζοπούλου, Πρόξενος ε.τ. της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία & Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Κενυάτικου Επιμελητηρίου Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ανάπτυξης, Τουρισμού & Πολιτισμού
«Το αναπτυξιακό πλάνο της Κένυας 2018-2022»

Η κυρία Βίκυ Πανταζοπούλου, Πρόξενος ε.τ. της Κένυας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η δραστηριοποίηση στην Κένυα, σημειώνοντας ότι είναι πιο εύκολο για τις ελληνικές επιχειρήσει να μην επιχειρήσουν μεμονωμένα στη μεγάλη αυτή αγορά.

Ομιλία
Παναγιώτης Κ. Κουτσίκος, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος, ΕΤΕΕ-ΕΒΕΒΕ, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Επίτιμος Πρόξενος του Ελ Σαλβαδόρ στην Ελλάδα
«Ελληνοβουλγαρικές Επιχειρηματικές Σχέσεις»

Ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος, ΕΤΕΕ-ΕΒΕΒΕ, Επίτιμος Πρόξενος του Ελ Σαλβαδόρ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία και στο διμερές εμπόριο, που πέρυσι για πρώτη φορά ήταν αρνητικό για τη χώρα μας.

Panel IΙ: «Ευκαιρίες σε νέες αγορές – Στελέχη ΟΕΥ παρουσιάζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στις χώρες τους»

Συντονιστής: Πάρις Παπαβασιλείου, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος, Εμπορικός Σύλλογος Νέας Σμύρνης & Συντονιστής, Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών

Ομιλητές:

Γεωργία Βελέντζα, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Εξωτερικών (Παρουσίαση Αγοράς Βραζιλίας)
Χρήστος Γρίμπας, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, Υπουργείο Εξωτερικών (Παρουσίαση Αγοράς Καναδά)
Παναγιώτης Δερμεντζόγλου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Υπουργείο Εξωτερικών (Παρουσίαση Αγοράς Νοτίου Αφρικής)
Σπυρίδων Οικονόμου, Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, Υπουργείο Εξωτερικών (Παρουσίαση Αγοράς Κίνας)
Βαϊανός Ωραιόπουλος-Κελένης, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, Β2 Διεύθυνση Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με Χώρες Βαλκανίων, Υπουργείο Εξωτερικών  (Παρουσίαση Αγοράς Αυστραλίας)

Panel ΙΙΙ: «Μέσα για την υποστήριξη και διείσδυση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές (Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, Υπηρεσίες HR, Μεταφορές, Logistics)»

Συντονιστής: Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Γεώργιος Αυλωνίτης, Ομότιμος Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο  Strathclyde, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ

Παναγιώτης Μίλης, Head of Operations & Development Director, DK Consultants
Δημήτριος Μούρσας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην Λ.Δ. της Κίνας & πρ. Ειδικός Σύμβουλος του Ελληνικού εθνικού φορέα Πιστοποιήσεων ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.
Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager, Επικεφαλής του Προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜΜΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)
Αλεξάνδρα Πέτσα, Διαχειριστής Εταίρος, Σαρδελάς Λιαρίκος Πέτσα Δικηγορική Εταιρεία
Δημήτρης Χρήστου, Director, Market Development, GS1 Association Greece

photo_gef

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_gef

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Η διοργάνωση των βραβείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος:
Κυρέλα Πέτρου, Δημοσιογράφος

Υπεύθυνη Ομιλητών:
Μαριάνα Βαζαίου, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4932 | vazaiou.m@ethosmedia.eu

Υπεύθυνος Συντονισμού & Logistics:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu

Υπεύθυνη Social Media:
Χριστίνα Τσούχλαρη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ethos Media | Τ: 210 998 4917 | tsouchlari.c@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Χορηγιών:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, General Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4864 | ouzounis.k@ethosmedia.eu
Κωνσταντίνος Ραμπίδης, Key Account Manager, Τ:210 998 4876 | rampidis.k@ethosmedia.eu
Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager, Ethos Media | T:210 998 4863 | manologlou.r@ethosmedia.eu
Γρηγόρης Φλουρής, Key Account Manager, Ethos Media | T:210 998 4901 | flouris.g@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συμμετοχών & Εγγραφών:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Οργανωτική Ομάδα:
Άρης Λαυδής, Υπεύθυνος Γραμματειακής Υποστήριξης, T: 210 998 4866 | lavdis.a@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

photo_gef

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_gef

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης