Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη θεματολογία του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι «στους εταιρικούς σκοπούς της EthosMedia είναι να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις προς τον εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε να υπάρχουν θετικά παραγωγικά πρότυπα και να γυρίσουμε, με αυτό τον τρόπο, στην ανάπτυξη».
Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
Στον χαιρετισμό του o κ. Γιώργος Στεφανόπουλος ανέφερε ότι στο χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν πολλές συγκλίνουσες εξελίξεις, που επιτρέπουν στη χώρα μας να κάνει γοργά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και πολλά εμπόδια και χρειάζεται ένας συντονισμός μεταξύ των φορέων της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης, ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών υπηρεσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και σύντομα θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.
Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ)
Ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης επισήμανε ότι οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας είναι «τρομακτικές», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ήδη το κινητό τηλέφωνο μετατρέπεται σε μια συσκευή μέσα από την οποία θα περνούν οι τραπεζικές συναλλαγές, δηλαδή μετατρέπεται σε ψηφιακό πορτοφόλι και το ίδιο ισχύει ακόμη και για τα αυτοκίνητα, που θα ενσωματώνουν από το 2018 κάρτες SIM. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι να ενσωματώσουν απλώς τις νέες τεχνολογίες, αλλά να παίξουν ρόλο στην παγκόσμια αγορά.
Γιώργος Ναθαναήλ, Senior Advisor, Τομέας Υποδομών & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, ΣΕΒ
«Τι σημαίνει digital transformation για τις ελληνικές επιχειρήσεις»
Ο κ. Γιώργος Ναθαναήλ, αναφέρθηκε διεξοδικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation) της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή στρατηγική Industry 4.0, στο πλαίσιο της οποίας έχει τεθεί στόχος, μέσα και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να αυξηθεί στο 20% η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η στρατηγική και όχι η τεχνολογία καθοδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε ότι είναι εποχή για πράξεις, όχι για λόγια και πρόσθεσε ότι εάν δεν υιοθετηθεί disruptive μοντέλο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Ορέστης Ανδριάνης, Επικεφαλής Κλάδου Αναλύσεων, Google Ελλάς
«Γιατί οι ψηφιακές τεχνολογίες ενδιαφέρουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα;»
Ο κ. Ορέστης Ανδριάνης, εστίασε στις επαναστατικές αλλαγές που φέρνει η ταχύτατη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας και των smart phones στη λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων και δη του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι από το 1995 οι χρήστες κινητών έχουν αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 5,2 δισεκατομμύρια. Υποστήριξε ότι, όπως συμβαίνει με την εφαρμογή Google Now, η οποία λαμβάνει πληροφορίες από το χρήστη για να τον υποστηρίζει στην οργάνωση της καθημερινότητάς του, θα πρέπει και οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να προσφέρουν στους χρήστες τη βέλτιστη εμπειρία με τον πελάτη στο κέντρο, ώστε να αυξηθεί η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών τους, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί στις ΗΠΑ, αυξάνει και τη χρήση των υπηρεσιών στο φυσικό δίκτυο.
Dr. Leda Glyptis, Director, Sapient Consulting
«Η ψηφιακή μεταμόρφωση των τραπεζών»
Η Dr. Leda Glyptis, αναφερόμενη στην ψηφιακή μεταμόρφωση των τραπεζών, υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να αντιληφθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας ότι το banking δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για την εξυπηρέτηση των σκοπών του πελάτη. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν ξέρει πώς να λειτουργεί πελατοκεντρικά, τόνισε και υπογράμμισε ότι η τεχνολογία επιτρέπει να εισαχθεί η φαντασία στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ανέφερε ότι η πρόοδος της κινητής τηλεφωνίας και οι καινοτομίες των startups φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις ακόμη και στο B2B banking.
Γιώργος Παπαγεωργίου, Διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ειδικός στο Bitcoin και την τεχνολογία Blockchain
«Το Blockchain με απλά λόγια»
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ειδικός στο Bitcoin και την τεχνολογία Blockchain, περιέγραψε τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία του blockchain, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόνισε ότι η κύρια διαφορά ανάμεσα στο blockchain και την παραδοσιακή οργάνωση των συναλλαγών είναι η αποκεντρωμένη φύση του blockchain και παραλλήλισε το blockchain με το internet, επισημαίνοντας ότι, όπως το διαδίκτυο επιτρέπει την άμεση επικοινωνία, το blockchain επιτρέπει τις άμεσες συναλλαγές.
Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης, Εθνική Τράπεζα και Όμιλος & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής

Ο κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, που ακολουθήθηκε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, με την υλοποίηση πολλών έργων, που είχαν ως κύριο στόχο την επιτάχυνση, απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Υπογράμμισε ότι οι εργασίες ψηφιακού μετασχηματισμού εξελίχθηκαν σε μια περίοδο έντονης συμπίεσης των λειτουργικών δαπανών της τράπεζας, οι οποίες μειώθηκαν από 369 εκ. σε 279 εκ. ευρώ κατά την περίοδο 2010 – 2015. Ένα από τα σημαντικότερα έργα πληροφορικής που έφερε σε πέρας ο όμιλος, ήταν η συγκέντρωση όλων των φυσικών φακέλων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΠΑΕΓΑΕ στην Μαγούλα Αττικής, όπου γίνεται χρήση ρομποτικών συστημάτων αναζήτησης.

Μιχάλης Βαφόπουλος, Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού, Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» & Υπεύθυνος Open Data Institute
«Ο χρηματοοικονομικός τομέας στην εποχή των δεδομένων: η περίπτωση του Open Banking Standard»

Ο κ. Μιχάλης Βαφόπουλος, αναφέρθηκε στην εποχή των δεδομένων και στον τρόπο αξιοποίησης των «ανοικτών δεδομένων» (“open data”) από κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς οργανισμούς. Τόνισε τη σημασία που έχουν τα ανοικτά πρότυπα για την αξιοποίηση των δεδομένων, σημειώνοντας το παράδειγμα του Open Banking Working Group (OBWG), που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο με πρωτοβουλία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να διερευνηθεί πώς η αξιοποίηση δεδομένων μπορεί να βελτιώσει τις παρεχόμενες τραπεζικές υπηρεσίες.

Haris Linardakis, IBM Cloud Leader, Greece and Cyprus
“Partnering for Growth in the New API Economy”
Ο κ. Χάρης Λιναρδάκης, υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο της κινητής τηλεφωνίας στην ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι σήμερα όλες οι πελατοκεντρικές εφαρμογές αναπτύσσονται πρώτα σε mobile εκδοχές. Ο κ. Λιναρδάκης παρουσίασε διεξοδικά τις τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν πλέον την αποτελεσματική ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο βήμα, προκειμένου να αναπτυχθούν με επιτυχία νέες πελατοκεντρικές εφαρμογές, είναι η συσχέτισης των εσωτερικών πληροφοριών με εξωτερικές.
Χρήστος Νικολαΐδης, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου και Εκκαθάρισης, ΑΤΗΕΧClear

Ο κ. Χρήστος Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών από τα παραδοσιακά trading floor στα σημερινά συστήματα εικονικής (virtual) διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε ότι, στο σημερινό διεθνοποιημένο περιβάλλον των χρηματιστηριακών συναλλαγών, η μεγαλύτερη πρόκληση για τα χρηματιστήρια είναι να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με ανταγωνιστικό κόστος συναλλαγών, κάτι που απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνολογική οργάνωση.

Σωκράτης Πλούσσας, CEO, Parnasse
Ο κ. Σωκράτης Πλούσσας, ανέφερε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει δραματικά τον τρόπο που γίνονται οι επενδύσεις, αν και υπάρχει ισχυρή αντίσταση των εποπτικών αρχών. Σημείωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μετάβασης σε ένα νέο υπόδειγμα τη διαπραγμάτευση μετοχών στην αγορά του NASDAQ με blockchain. Σχετικά με την πλατφόρμα equity crowd funding, ΟpenCircle, που δημιουργήθηκε από την Parnasse, ο κ. Πλούσσας σημείωσε ότι υπάρχει πλέον ένας ιστότοπος, όπου οι επιχειρηματίες με σχέδια μπορούν να έλθουν σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Γιώργος Καραμανώλης, Συνιδρυτής / Συντονιστής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Crowdpolicy
Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, αναφέρθηκε στα καινοτομικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας CrowdFunding Act4Greece, την οποία ανέπτυξε η Crowpolicy για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα για δωρεές με άμεση έκδοση απόδειξης που έχει ισχύ στην εφορία. Η πλατφόρμα Act4Greece, σημείωσε ο κ. Καραμανώλης, καλύπτει ευρύτατο φάσμα πεδίων, από την πρόνοια, την κοινωνική αλληλεγγύη και την επιχειρηματικότητα, μέχρι τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και το περιβάλλον.
Ξενοφών Λιαπάκης, CIO & Services, Όμιλος Interamerican & Πρόεδρος, Hellenic CIO forum
Ο κ. Ξενοφών Λιαπάκης, ανέφερε παραδείγματα ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στον κλάδο των ασφαλειών, σημειώνοντας ότι η Interamerican είναι πρώτη στην ηλεκτρονική πώληση ασφαλιστικών συμβολαίων, με την πλατφόρμα Anytime, που, όπως αποκάλυψε, σύντομα θα θέσει σε λειτουργία και σε άλλη χώρα. Τα συστήματα της εταιρείας, υπογράμμισε, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον ένα συμβόλαιο ασφάλισης ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί σε 15 λεπτά στο σπίτι του πελάτη. Στόχος της Interamerican, τόνισε, είναι να αναδειχθεί ως most digital insurer σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως το 2020.
Λήδα Λιακοπούλου, Head of Design & Communication / Co-Founder, OSeven
Η κ. Λήδα Λιακοπούλου, παρουσίασε την εφαρμογή για smart phones που, όπως εκτίμησε, μπορεί να μειώσει για τις ασφαλιστικές εταιρείες σημαντικά το δείκτη ζημιών από τροχαία ατυχήματα, βελτιώνοντας την οδηγική συμπεριφορά του πελάτη. Το app εγκαθίσταται στο κινητό του πελάτη και παρακολουθεί/βαθμολογεί την οδηγική του συμπεριφορά, ώστε να επιβραβεύεται η ασφαλής οδήγηση από την ασφαλιστική εταιρεία με έκπτωση στα ασφάλιστρα του οχήματος.
Toni Tomic, Global Head for strategy and transformation in Insurance, SAP
“Digital Transformation in Insurance”
Ο κ. Toni Tomic, εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν υστερεί σημαντικά από τις ΗΠΑ σε καινοτομία και ψηφιακό μετασχηματισμό. Στόχος των εφαρμογών της SAP για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι να παρέχουν δυνατότητες καλύτερης πρόβλεψης και μείωσης των κινδύνων. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, κύρια θέματα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό είναι η διαχείριση των παλαιών συστημάτων τους (legacy systems) και ο σχεδιασμός των νέων. Ο γερμανικός όμιλος, όπως σημείωσε, έχει ήδη αρκετές επιτυχίες στην ανάπτυξη καινοτομικού λογισμικού με εφαρμογές στο χρηματοπιστωτικό/ασφαλιστικό τομέα (moneysupermarket.com, connected car, connected health) και ενισχύει το ερευνητικό τμήμα του με νέα εργαστήρια στο Hudson Yards της Νέας Υόρκης.

Σίσσυ Παπαγιαννίδου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος,  Τράπεζας της Ελλάδος

H Σίσσυ Παπαγιαννίδου, αναφέρθηκε στις αλλαγές-βελτιώσεις της PSD2 έναντι της PSD1 κυρίως σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας πληρωμών. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε επίσης στα θέματα δικαιωμάτων και παραπόνων του πολίτη. Επίσης ανέφερε ότι για την PSD1 υπεύθυνη σε ότι αφορά τη διαχείριση παραπόνων των πελατών ήταν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.  Τέλος ανέφερε πως με την PSD2 όμως ο όγκος των πληροφοριών θα είναι μεγαλύτερος και ίσως η ΓΓΚ να μην μπορέσει να τον διαχειριστεί.
Σπύρος Αγγελόπουλος, Manager Easypay, E-investments & Direct Sales, Group Digital Banking, Τράπεζα Πειραιώς
“Why Banking is not boring”

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σπύρος Αγγελόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “ζούμε από τις πιο πληκτικές εποχές από άποψη δημιουργικότητας” και συμπλήρωσε ότι “δεν αλλάζει μόνο η τεχνολογία αλλά και η συμπεριφορά των πελατών, ενώ παράλληλα αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο”. Επίσης τόνισε ότι ανταγωνιστές πλέον δεν είμαι μόνο οι τράπεζες αλλά και οι Fintech.

Έφη Πρεσβεία, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Μονάδας Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Eurobank
Η κα. Έφη Πρεσβεία, ενημέρωσε πως οι τράπεζες από τις εταιρείες Fintech και μπορούν να χάσουν μέχρι και το 32% των εσόδων τους. Σαν παράδειγμα έφερε τις ΗΠΑ όπου το 50% των χρηστών κάνει πλέον τραπεζικές συναλλαγές από το κινητό του ενώ το customer service είναι ήδη πολύ προσωποποιημένο. Για την Ελλάδα είπε ότι υπάρχει ακόμα πολλής δρόμος να καλυφθεί καθώς πολλές πληρωμές γίνονται με φυσικό τρόπο. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα γύρω από το κινητό” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σταύρος Πέτρουλας, Αναπληρωτής Διευθυντής, Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Εργασιών & Εναλλακτικών Δικτύων, Εθνική Τράπεζα
Ο κ. Σταύρος Πέτρουλας, τόνισε ότι όταν μιλάμε για Digital το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το mobile. “Έχουμε δει θεαματική αύξηση στο mobile. Βλέπουμε περισσότερα logins από κινητό από ότι μέσω των υπολογιστών. Θα δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι συμβατό με high end android συσκευές” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτρουλας.
Markus Muller, Head of Product, Number26
Ο κ. Markus Muller αναφέρθηκε, στην εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας του η οποία ξεκίνησε με 15 άτομα προσωπικό πριν μερικά χρόνια και σήμερα αριθμεί πάνω από 150. “Μας ενδιαφέρει το interface με τον πελάτη. Επικεντρωνόμαστε στην απλότητα των προϊόντων μας αλλά και του business model μας. Στόχος μας να γίνουμε η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με την καλύτερη εμπειρία για τον πελάτη”.
Γιάννης Δοξαράς, Founder & CEO, Warply
Ο κ. John Doxaras τόνισε την έμφαση που δίνει η εταιρεία του στο regulation και το Compliance. Συγκεκριμένα είπε ότι το 65% των περιηγήσεων του ίντερνετ πλέον αφορά τα κινητά και τα τάμπλετ, ενώ οι χρήστες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως για την παραγγελία φαγητού όπου παρατηρούνται 15.000 παραγγελίες ημερησίως.
Αντίγονος Παπαδόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, Cardlink
Ευαγγελία Μηλιώτη, Marketing Manager για εταιρικά προϊόντα & υπηρεσίες, Vodafone Greece
Ο κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Vodafone με την Cardlink στο mobile, που έχει στόχο την εξυπηρέτηση επαγγελματιών εν κινήσει. Η κα Ευαγγελία Μηλιώτη, αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της Vodafone με την Cardlink στο mobile, που έχει στόχο την εξυπηρέτηση επαγγελματιών εν κινήσει για εταιρικά προϊόντα και υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος. Και οι δύο τόνισαν χαρακτηριστικά ότι τα οφέλη της υπηρεσίας που προκύπτουν από αυτή τη συνεργασία είναι το χαμηλό κόστος, η σταθερή χρέωση και η απόλυτη ασφάλεια.

Λουκάς Πηλίτσης, Partner & CEO, Anchorstone Partners Α.Ε.

Ο κ. Λουκάς Πηλίτσης τόνισε ότι «O παλιός τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν τα financial services έχει αλλάξει, ωστόσο η επιτυχία του event και το πλήθος των καινοτομιών που παρουσιάστηκαν, δε μπορούν παρά να μας βρίσκουν αισιόδοξους, πως η “digital κουλτούρα” θα κάνει στα αλήθεια τον κόσμο των οικονομικών υπηρεσιών, καλύτερο».