ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

30.05.17
Divani Caravel

GEF-LOGOS-VERTICAL-small

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: To νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Και το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές πέτυχαν νέο ρεκόρ. Πέρα από κάθε πρόβλεψη και παρά τη διεθνή αστάθεια και την ιδιαιτερότητα της οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα, οι εξαγωγείς βρήκαν το δρόμο και πέτυχαν να κερδίσουν νέες αγορές.

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των εξαγωγών (χωρίς καύσιμα και πλοία) αυξήθηκε το 2016 στα 18,1 δισ. ευρώ από 17,8 δισ. ευρώ το 2015. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου και το ύψος της αξίας αποτελεί ρεκόρ εποχών. Μάλιστα, εξετάζοντας την πορεία τους στα χρόνια των μνημονίων, οι εξαγωγές έκαναν ένα πισωγύρισμα μόνο το 2013. Τότε, υποχώρησαν στα 16,9 δισ. ευρώ από τα 17,2 δισ. ευρώ το 2012. Η μεταβολή της αξίας των εξαγωγών της χρονιάς που πέρασε σε σχέση με το 2015 μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία καθώς δεν συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή και τα πλοία. Άρα η αύξηση εκφράζει ένα επίσης δυναμικό κομμάτι της οικονομίας και αντανακλά μία ανθούσα παραγωγική δραστηριότητα σε διαφορετικούς κλάδους.

Η δυναμική που επέδειξαν οι εξαγωγές το 2016, επιταχύνεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και το 2017. Η αξία τους, χωρίς τα καύσιμα και τα πλοία και όπως προκύπτει πάντα από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πλέον, με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης να έχει δρομολογηθεί και μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές να είναι υπό διαπραγμάτευση, ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει αυτή τη δυναμική, στηριγμένη σε υγιείς βάσεις και ισχυρές δομές που προωθούν το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, άξιο επισήμανσης είναι ότι σημαντικές αναμένονται και οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από το Brexit. Οι εξαγωγές της χώρας μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται περίπου στο 1,07 δισ. ευρώ, και η αποχώρηση από την Ε.Ε. μπορεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να έχει επιπτώσεις από 0,3% έως 1% του ΑΕΠ. Για τους κινδύνους αυτούς, αλλά κυρίως για την ενίσχυση των εξαγωγών και την αναδιαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, απαντήσεις και λύσεις επιδιώκει να δώσει το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της “Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης 2021”.

Το 5th Greek Exports Forum, δίνοντας το βήμα σε διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα εξαγωγών ομιλητές, έρχεται να εμβαθύνει και διερευνήσει κρίσιμα ζητήματα για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Τέτοια είναι, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσα από το περιβόητο σχέδιο για την “Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης 2021”, οι χρηματοδοτικές κινήσεις των τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τους εξαγωγείς αλλά και τα εργαλεία που καλούνται να αξιοποιήσουν οι επιχειρηματίες για να ξεκλειδώσουν νέες αγορές, όπως η πιστοποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το marketing. Φυσικά από το 5th Greek Export Forum, δεν μπορεί να απουσιάζουν η φωνή της αγοράς, τα αιτήματά του εξαγωγικού κόσμου και φυσικά τα success stories επιχειρήσεων, που τόλμησαν και άνοιξαν τα φτερά τους εκτός συνόρων.

Η θέση και η σημασία των εξαγωγών στην “Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης 2021”

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκπόνηση και εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με ένα και μοναδικό στόχο, την έξοδο από την κρίση μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στην εισαγωγική ενότητα του συνεδρίου, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα εκθέσει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα για να συμμετάσχει με όρους ανταγωνιστικούς στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Στην ίδια ενότητα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι προτάσεις της ΝΔ αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής που θα ωθήσει τις εξαγωγές και θα φέρει αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Νέα Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης: Ο ρόλος και οι πολιτικές ενίσχυσης των εξαγωγών.

Το 5th Greek Exports Forum δίνει το πρώτο πάνελ διαλόγου στους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς της χώρας.

Αδήριτη είναι η ανάγκη για την ταχύτατη έξοδο από την κρίση. Οι εξαγωγές είναι το μέγεθος εκείνο, είναι το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, που δείχνει το δρόμο στα χρόνια των μνημονίων και της ύφεσης. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας αποτελούν εθνική υπόθεση.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλούνται να καταθέσουν τις θέσεις τους και να βρουν κοινό πεδίο σύμπλευσης. Οι πρωτοβουλίες Υπουργείων, αλλά και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεδιπλώνονται μέσα από το πρώτο πάνελ.

Άρση γραφειοκρατίας, χρηματοδοτικά, φορολογικά και διοικητικά κίνητρα είναι ορισμένα από τα πεδία όπου αναμένεται να εκδηλωθεί το πολιτικό debate.

Πρόκληση για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελούν οι θέσεις κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του τραπεζικού τομέα.

Τροφή για συζήτηση δίνουν επίσης οι παρεμβάσεις πρεσβευτών ξένων χωρών στην Ελλάδα. Είναι η τρίτη ματιά που αναμφισβήτητα έχει μεγάλη αξία καθώς το κλειδί για τις εξαγωγές είναι το άνοιγμα των ξένων αγορών.

Παράλληλα, στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κρατικών φορέων αλλά και ερευνητικών ιδρυμάτων έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό των εξαγωγέων τις δράσεις τους για την στροφή της οικονομίας και του δυναμικού της σε αγορές εκτός συνόρων.

Οι πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές, η άρση διοικητικών εμποδίων, οι ενέσεις ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και οι απόψεις ερευνητών για τις υπάρχουσες αδυναμίες και την αντιμετώπισή τους αποτελούν τη “μαγιά” για τους επιχειρηματίες που θέλουν να χαράξουν στρατηγική εξαγωγών των προϊόντων τους.

Ενδεικτικά θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

 • Οικονομική διπλωματία και το ξεκλείδωμα που μπορεί να πετύχει στο άνοιγμα ξένων αγορών.
 • Η οργανωμένη παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εκθέσεων και αποστολών στο εξωτερικό.
 • Τα χρηματοδοτικά σχέδια ελληνικών και ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
 • Η κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων για την ταχύτερη αποστολή προϊόντων σε ξένες αγορές.
 • Το παρόν και το μέλλον των εξαγωγών μέσα από ερευνητικές μελέτες.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Χρηματοδότηση και ασφάλιση, τα “όπλα” των εξαγωγέων.

Το δεύτερο πάνελ του 5th Greek Exports Forum, προτείνει τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές λύσεις αλλά και επιλογές ασφάλισης που μπορεί να αξιοποιήσει ο εξαγωγέας.

Το κυριότερο πρόβλημα που καλούνται ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι η έλλειψη  ρευστότητας. Εκπρόσωποι τραπεζών και της EBRD παρουσιάζουν τις χρηματοδοτικές λύσεις που έχουν ετοιμάσει για τους εξαγωγείς, τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε αυτές.

Αν η χρηματοδότηση είναι το πρώτο “όπλο” που πρέπει να έχει στη φαρέτρα του ο επιχειρηματίας που θέλει να εξάγει, το δεύτερο ακούει στο όνομα ασφάλιση. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και ειδικοί του κλάδου θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων. Κι άλλες, όμως, λύσεις ρευστότητας παρέχονται, όπως αυτές του factoring.

Ενδεικτικά θέματα προς συζήτηση σε αυτό το πάνελ είναι:

 • Τα διαθέσιμα τραπεζικά προϊόντα και τι ακριβώς χρηματοδοτούν στον τομέα των εξαγωγών.
 • Ο ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πως μπορούν οι επιχειρήσεις να τις προσεγγίσουν.
 • Η ασφαλιστική κάλυψη των εξαγωγών και η ανταποδοτικότητα.
 • Υπηρεσίες factoring για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΕNOTHTA 3: Τα success stories εξαγωγικών επιχειρήσεων

Η τρίτη ενότητα του 5th Greek Exports Forum ξεκινά με την παρουσίαση των μυστικών της επιτυχίας από ελληνικές εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή αγορά.

Ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνουν, η ανάληψη του ρίσκου να βγουν εκτός συνόρων, οι δυσκολίες που συναντούν και τα μέσα που χρησιμοποιούν για να τις αντιμετωπίσουν, κινούν πάντα το ενδιαφέρον επίδοξων εξαγωγέων αλλά και επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν στο κοινό τα επιτυχημένα αφηγήματα τους απαντώντας σε ερωτήσεις και επιδιώκοντας να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους.

ΕNOTHTA 4: Τα μέσα για την ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων προϊόντων. Ηλεκτρονικό Eμπόριο, Πιστοποίηση, Marketing, Cyber Security, E-Commerce, Υπηρεσίες HR

Η τέταρτη ενότητα του 5th Greek Exports Forum, ξεκινά με τα χρήσιμα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο επιχειρηματίας προκειμένου να κάνει ανταγωνιστικά τα προϊόντα του στο εξωτερικό.

Είναι οι “πινελιές” εκείνες που κάνουν τη διαφορά και φέρνουν την επιτυχία, δηλαδή τους τζίρους και τα κέρδη. Ο λόγος για τις ηλεκτρονικό εμπόριο, την πιστοποίηση, το marketing αλλά και οι δυνατότητες που δίνουν οι υπηρεσίες human resources. Η παροχή συμβουλών και καθοδήγησης από εξειδικευμένους επαγγελματίες αλλά ακόμη και θέματα cyber security συμπληρώνουν τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχουν οι επιχειρηματίες για το ταξίδι τους στις νέες αγορές.

Η οικονομία κινείται πλέον με τους σύγχρονους ρυθμούς της τεχνολογίας. Έτσι, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ψηφιακές πλατφόρμες, αποτελούν το διαβατήριο για γρήγορες εξαγωγές αλλά και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Το marketing των προϊόντων, το χτίσιμο του brand name, η προώθηση και η προβολή μέσω και της χρήσης των social media είναι επίσης η συνταγή για την απόκτηση μεριδίου στις ξένες αγορές. Φυσικά, δεν λείπει και η διαχρονική δοκιμασμένη πρακτική τα παρουσίασης στις διεθνείς εκθέσεις.

Η πιστοποίηση των προϊόντων και των μεθόδων παραγωγής τους είναι επίσης άλλο ένα κομμάτι του παζλ για την επιτυχημένη πορεία των εξαγωγών στο εξωτερικό. Δίνουν την απαραίτητη εγγύηση και ασφάλεια στο καταναλωτή της ξένης αγοράς.

Η αναζήτηση και η εξεύρεση καταρτισμένων και εξειδικευμένων στελεχών που έχουν εργαστεί σε συγκεκριμένες αγορές και γνωρίζουν τα μυστικά τους είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες εισόδου σε αυτές. Επιχειρήσεις του κλάδου των human resources μπορούν να παρέχουν αυτήν την υπηρεσία στις ελληνικές εταιρίες.

Σε αυτό το πάνελ εκπρόσωποι εταιριών των προαναφερόμενων υπηρεσιών θα εξηγήσουν στους εξαγωγείς τη σημασία τους και θα δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις στο κοινό.

Ενδεικτικά θέματα προς συζήτηση είναι:

 • Ηλεκτρονικό εμπόριο: Πως μπορεί μία επιχείρηση να ασκήσει δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου. Ο ρόλος των ηλεκτρονικών πλατφόρμων.
 • Πιστοποίηση προϊόντων: Οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την απόκτηση του “διαβατηρίου”.
 • Marketing: Στρατηγικές προβολής και προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές. Τα social media και οι διεθνείς εκθέσεις.

 

  Επιστροφή